magnez- skąd się bierze niedobór i jak zwiększyć poziom

Magnez- skąd się bierze niedobór i jak zwiększyć jego poziom? Dlaczego jest Ci potrzebny?

Aktualnie jesteśmy świadkami dwóch fenomenów: rosnącej liczby chorób przewlekłych oraz niedostatecznej podaży ważnych składników odżywczych w następstwie stosowania diety w stylu zachodnim. O ile pierwszego z tych zjawisk doświadczamy na co dzień na własnej skórze, o tyle z ubóstwa naszego jadłospisu nie do końca zdajemy sobie sprawę. A może istnieje między nimi jakiś związek? Po […]

Czytaj dalej
czy w celiakii i nadwrażliwości na gluten częściej boli głowa

Czy w chorobach zależnych od glutenu częściej boli głowa?

Dziś mam przyjemność zaprezentować setny wpis 🙂 Wybrałam na tę okoliczność temat, który dotyczy bardzo wielu z nas, a mianowicie bóle głowy. Okazuje się, że i one mogą mieć związek z chorobami zależnymi od glutenu. Na podstawie dostępnej literatury odpowiem na pytanie, czy pacjentów z celiakią głowa boli częściej, kiedy uporczywe bóle głowy mogą nasuwać […]

Czytaj dalej

O tym, gdy żelaza jest za dużo oraz o mutacji, która działa na naszą korzyść

Wracamy do tematu żelaza. Temat ten był podejmowany wcześniej, dziś jednak spróbuję opisać bardziej szczegółowo, co się dzieje, gdy żelaza w organizmie jest za dużo. Przy tej okazji wyjdzie na jaw mutacja, która może działać na naszą korzyść.   Jeśli zagadnienia z gospodarką żelazem są dla Ciebie obce, zachęcam do wcześniejszego przeczytania wpisów, w których […]

Czytaj dalej
choroby serca w celiakii

Choroby serca, których nie kojarzymy z celiakią

Choroby serca należą do tych, które chyba najmniej kojarzymy z celiakią. Okazuje się natomiast, że choroby serca wynikające z nieleczonej celiakii nie są wcale zjawiskiem rzadkim, chociaż rzadko taki związek udaje się wykazać. Ale warto wziąć taką możliwość pod uwagę, ponieważ w większości są to choroby o poważnym rokowaniu dla pacjenta a poddające się leczeniu […]

Czytaj dalej
dlaczego nasze dzieci chorują

“Dlaczego nasze dzieci chorują?” czyli mocny głos w sprawie żywności przetworzonej

Pomiędzy opiniami zagorzałych zwolenników i głośnych przeciwników przetworzonej żywności pojawiła się książka Michelle Perro i Vincanne Adams pt. “Dlaczego nasze dzieci chorują?” . O ile jednak zażarte dyskusje zwolenników i przeciwników wydaja się ciągnąć bez końca i nie rozstrzygać problemu, faktem jest, że nasze dzieci chorują w skali dotąd nieznanej. Książka natomiast wini za tę […]

Czytaj dalej
Cukrzyca typu 1 i 2- różne choroby o wspólnej nazwie

Cukrzyca typu 1 i 2- różne choroby o wspólnej nazwie

W dzisiejszym wpisie proponuję nieco ogólnych wiadomości na temat cukrzycy. Nie będziemy zagłębiać się w precyzyjne mianownictwo, mechanizmy ani nowoczesne leczenie. Proponuję, abyśmy przyjrzeli się dwóm najczęstszym postaciom cukrzycy: typu 1 i 2, które tak naprawdę więcej dzieli niż łączy. I te właśnie różnice chciałabym dzisiaj podkreślić. Wspólnym mianownikiem obu chorób jest wysoki poziom glukozy […]

Czytaj dalej
Miażdżyca, krwawienia, zakrzepy w celiakii

Miażdżyca, krwawienia i zakrzepy czyli zaburzenia naczyniowe w celiakii

Coraz więcej danych przemawia za tym, że obraz celiakii zmienił się na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Już nie zawsze biegunki i bóle brzucha zmuszają pacjentów do szukania pomocy. Dlatego niekoniecznie to gastroenterolog jest tym lekarzem, który rozpoznaje celiakię. Rozpoznanie często stawiają ginekolodzy, endokrynolodzy czy dermatolodzy. Ale okazuje się, że i inni specjaliści powinni być czujni, […]

Czytaj dalej
zespół przewlekłego zmęczenia

Zespół przewlekłego zmęczenia- dlaczego, u kogo i jak sobie z nim radzić?

O ile samo uczucie zmęczenia towarzyszy wielu powszechnie występującym chorobom (jak chociażby infekcje), dużym wyzwaniem dla pacjenta i lekarza pozostaje stan określany jako zespół przewlekłego zmęczenia. Należy on do jednych z częstszych problemów zdrowotnych wśród ludzi w każdym wieku. Jednocześnie jest to choroba, w której trudno ustalić jednoznaczną przyczynę i zaordynować skuteczne leczenie.  Dzisiaj spróbuję […]

Czytaj dalej
podejrzenie celiakii i ujemne przeciwciała

Podejrzenie celiakii i ujemne przeciwciała – co dalej?

Wbrew pozorom nie jest to ani rzadka ani prosta do rozwiązania sytuacja. Nawet śmiem twierdzić, że czasami gorsza jeśli chodzi o szansę na pomyślne zakończenie, niż w przypadku, gdy badanie krwi wykaże obecne przeciwciała. Dzisiaj więc proponuję analizę, co by było gdyby. Podejrzenie celiakii i obecne przeciwciała Jeśli u pacjenta podejrzewamy celiakię, zazwyczaj pierwszym krokiem […]

Czytaj dalej
Selen- kiedy jego niedobór może szkodzić, a podawanie pomagać?

Selen- kiedy jego niedobór może szkodzić, a podawanie pomagać?

Selen jest jednym z ważniejszych pierwiastków koniecznych do życia. Odgrywa on ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych, także związanych z funkcjonowaniem układu odpornościowego. Jego działanie opiera się na prawidłowej podaży selenu, który zostaje wbudowany do enzymów z grupy selenoprotein. Najnowsze obserwacje wskazują jednak, że to nie jedyna rola selenu w organizmie. Selen- najpierw toksyna, potem […]

Czytaj dalej