okładka książki

Czy jest się czego bać?- czyli recenzja książki Marion Schimmelpfennig “Niebezpieczne kosmetyki”

Czy lubisz czytać kryminały? Czy lubisz towarzyszące im uczucie lęku o życie i zdrowie? Wielu z nas odpowie na to pytanie twierdząco. Na szczęście kryminały mają to do siebie, że się kończą, a my oddychamy z ulgą, że byliśmy tylko biernym obserwatorem wydarzeń. A co powiesz na książkę, która wywołuje podobny lęk, bo to Ty […]

Czytaj dalej
rozpoznane przypadki celiakii to wierzchołek góry lodowej

Celiakia- podsumowanie 2019 roku

Długo się zastanawiałam nad tematem, którym można by zamknąć mijający rok. Ale właśnie teraz, w grudniu, ukazał się na łamach BMC Medicine dość obszerny artykuł na temat aktualnego stanu wiedzy w celiakii. Jego autorami są znani badacze tematu: Alessio Fasano z Ośrodka Badań nad Celiakią w Bostonie (także autor znanej w Polsce książki “Wolni od […]

Czytaj dalej

Co czytać w święta czyli subiektywny przegląd nowości wydawniczych o zdrowiu i odżywianiu

Nie wiem, jak to wygląda u Was, ale ja zawsze lubię na święta zgromadzić stosik książek gotowych do czytania w każdej chwili. Po szaleństwie związanym z przedświątecznymi przygotowywaniami przychodzi czas na odpoczynek, któremu zawsze towarzyszą książki. Od kilku lat szczególnie chętnie wybieram te związane z odżywianiem i zdrowiem. Jednak nie są to akademickie podręczniki (jak […]

Czytaj dalej

Czy chorobę można przesolić czyli sól w chorobach autoimmunologicznych

Co jakiś czas prezentuję na łamach bloga związek różnych czynników środowiskowych (w tym związanych z dietą) z chorobami autoimmunologicznymi. Była już kawa, otyłość, prolaktyna. Przyszedł czas na sól. Dzisiaj więc zastanowimy się, czy sól ma wpływ na choroby autoimmunologiczne, czyli… czy chorobę można przesolić? Sól i …więcej soliNasze współczesne jedzenie (zarówno w kontekście ilości oraz jakości) […]

Czytaj dalej

Zaburzenia neurologiczne w chorobach zależnych od glutenu

Informowałam już na moim koncie na facebooku, że postanowiłam złapać nieco oddechu, z czym wiążę się mniejsza aktywność. A wiadomo, jak odpoczywać, to na całego 🙂 . Dlatego dzisiaj chcę zaprezentować wpis, który wcześniej miał postać prezentacji ze slajdami. Niestety, nie cieszył się dużym zainteresowaniem, chociaż opisuje ważne zagadnienie: zaburzenia neurologiczne w chorobach zależnych od […]

Czytaj dalej
jak zadbać o odporność w celiakii

Jak zadbać o odporność chorując na celiakię lub inną chorobę glutenozależną?

Pytanie zawarte w tytule wpisu wydaje się być z pozoru błahe, jednak dla wielu z nas nadejście jesieni i spadek temperatur oznacza spadek odporności, przeziębienia, grypy czy inne poważniejsze infekcje, szczególnie dróg oddechowych. Jeśli sytuacja taka dotyczy osoby z celiakią czy inną chorobą przewlekłą, wytłumaczenie wydaje się być proste- spadek odporności wynika z choroby. Ale […]

Czytaj dalej
produkty na półkach sklepowych

Transglutaminazy bakteryjne- co robią w naszym jedzeniu?

Dzisiaj chciałabym nieco przybliżyć temat transglutaminaz pochodzenia bakteryjnego, a dokładniej- co robią w naszej w żywności. Chociaż ich obecność pozytywnie wpływa na jakość produktu, to istnieją obawy o bezpieczeństwo żywności, w której je zastosowano. Po raz pierwszy wspominałam o transglutaminazach bakteryjnych przy okazji relacji z konferencji poświęconej chorobom glutenozależnym w Indiach (wpis ten przeczytasz TUTAJ). […]

Czytaj dalej
sztućce na stole, tytuł: otyłość a choroby autoimmunologiczne

Otyłość a choroby autoimmunologiczne

Od kilkudziesięciu lat obserwujemy rosnącą falę zachorowań na choroby autoimmunologiczne. Podobny trend dotyczy także otyłości. Czy to przypadek czy istnieje między nimi jakaś zależność? Chociaż nie ma jeszcze jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie, warto tematowi się przyjrzeć z bliższej perspektywy. Otyłość jeszcze 100 lat temu kojarzyła się z dobrobytem. Ale szybko stwierdzono, że nie […]

Czytaj dalej
okładka książki

O związku jedzenia z chorobami autoimmunologicznymi na podstawie książki “Food- associated autoimmunities. When food breaks your immune system” Aristo i Elroya Vojdanich

Dzisiaj chciałabym zaprezentować książkę, która co prawda nie znajdzie w naszym kraju wielu czytelników. Ale, gdy tylko ją pokazałam na moim profilu na Instagramie, wzbudziła niemałą ciekawość. Bo to książka dla prawdziwych koneserów wiedzy. Niestety jej problemem jest to, że nie została wydana, jak dotąd, w języku polskim. Natomiast prezentuje rzadko opisywany w literaturze (szczególnie […]

Czytaj dalej

Pozajelitowe objawy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten

Od kilku lat staram się szerzyć informacje o celiakii i nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten ( ang. non- celiac gluten sensitivity, ncgs). Przyznaję jednak, że to ta pierwsza jest lepiej poznana i na jej temat jest więcej informacji. Ale mimo wszystko wyłapuję każdą wiadomość dotyczącą ncgs i przekazuję dalej. Mimo to mnie spotkał zarzut, że piszę […]

Czytaj dalej